Dış Ticarette Komisyonculuk ve Temsilcilikten Para Kazanmak Mümkün müdür?

Günümüz popüler kültürü parayı bir araç olmaktan çıkartıp bir amaç haline getirmek konusunda oldukça başarılı.Yazımızın başlığındaki para ibaresini kullanmamın sebebi konuya eleştirel bir bakış açısı kazandırmaktır.

Bir girişim olarak dış ticaret alanında hem ithalat hem ihracat işlemlerinde kendi işinizi yaparak gelir elde etmek mümkün müdür?

Sorumuza cevaplar aramadan önce dış ticaret alanında hangi iş alanları var,bunları kısaca irdeleyelim.

İş alanlarını 4 ana kategoride sınıflandırabiliriz:

  • Gümrükleme
  • Nakliye
  • İthalat
  • İhracat

Bu iş alanlarından sadece ithalatta ve ihracatta komisyonculuk ve temsilcilik faaliyetlerine odaklanacağım.Komisyonculuk , alıcı ve satıcıyı bir araya getirip bir alım ya da satım işlemine aracılık edip kazanç sağlamaktır.İhracatta komisyonculuk , bir satıcı için yurtdışında ithalatçı (alıcı-müşteri) bularak satış üzerinden belli oranda komisyon almaktır.Komisyoncu doğrudan ihracat yapmaz. Komisyoncu ihracat işlemi için teknik bilgiye sahip olmak zorundadır. Komisyoncunun teknik bilgi yanında yurtdışı pazarları ve yurtdışındaki müşteriyi iyi bilmesi gerekmektedir. İthalatta komisyonculuk ise, yurtdışındaki satıcı firmaya yurtiçinde müşteri bulma faaliyetini kapsar. Yurtiçindeki müşteriye kendi ana dilinizde pazarlama yapmakb, bir yabancı dilde yurtdışına pazarlama yapmaktan daha kolay olduğu için ithalat müşterisine ulaşmak daha kolaydır.

Komisyonculuk faaliyetini kısaca açıkladıktan sonra yazımızın başlığındaki sorumuza vereceğimiz cevap, buzdağının sadece görünen kısmının bu sektörün içindekiler tarafından anlatıldığıdır.Anlatılmayanlar tabiki can sıkıcıdır. Dış ticaret eğitimlerinde kimse işin zorluğundan ,bu sektörde çalışan firmaların ne zorluklarla mal satmaya çalıştığını ya da ne kadar zaman harcadığından bahsetmemektedir.

Sermaye sisteminin en güzel araçlarından biri ”KOLAY PARA” kazanmanın bu sistemde mümkün olduğu algısıdır.Bu algı , komisyonculuk ve temsilcilik faaliyetinde de kendini göstermektedir. Özellikle , internetten müşteri buldum, aracılık yaptım ve ciddi kazançlar sağladım gibi haberlere tanık olmuşsunuzdur. Ya da oturduğunuz yerden internetten zahmetsizce para kazanma yolları gibi bir sürü gerçek dışı ilanları görebilirsiniz.Hiçbirine itibar etmeyin. Basitçe size bunu tavsiye edenlere şunu sorun ,siz ne kadar kazanıyorsunuz ve hangi sektörde bu faaliyeti gerçekleştiriyorsunuz.

Bu alanda diğer eleştirim ise dış ticarette müşteri bulmanın gittikçe kolaylaşmasıdır. Şu anki bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak dünyadaki gerçek alıcılara ve ithalatçılara çok cüzzi maliyetlerle ulaşabilirsiniz. Müşterinin kolayca bulunabilmesi alıcı ve satıcı arasında aracılık yapmanın önemini gittikçe azaltmaktadır. Türkiye’nin 20-30 yıl önceki dış ticaretinde aracılık oldukça anlamlı olurdu. O dönemlerde bırakın dış ticaretin teknik kısmını bileni ,çok iyi derecede ingilizce bilen insan bulmak bile zordu.

Dış ticarette komisyonculuk faaliyetindeki en önemli ve son eleştirim ise zaman ve tecrübe kavramının fazlasıyla göz ardı edilmesidir. Aracılık yapacağınız sektörde ,müşterileri ,rakipleri ve ürünleri tanımak için belli bir süre ve tecrübenin size getireceği bir maliyet olacaktır.

Komisyonculuk ve temsilcilik faaliyetinde bulunarak kısa zamanda gelir elde etmek kolay değildir. Bu alandaki yapacağınız girişimin maliyetlerini hesap etmeniz sizi ileride doğabilecek hayal kırıklıklarından alıkoyacaktır.

Yorum bırakın