İşini Bilen Tüccar Dış Ticarette Nasıl Müşteri Bulur ?

Rekabet istihbaratı bloğumuzu takip edenler bizlere en fazla sordukları soruların başında’‘dış ticarette potansiyel alıcıları nasıl tespit ederiz, dış ticaret müşterisi bulmanın püf noktaları nedir , ihracatta müşteri bulmak için kullanılan teknikler nelerdir ve hangi online web adreslerinden ihracat müşterisi bulabiliriz ” gelmektedir.

Yazımızın başlığında özellikle işini bilen tüccar kavramını seçtim. Dış ticarette müşteri bulmak bizim” işini bilen tüccar ” için hiç de zor değil. İşini bilen tüccarımız müşteri bulmak için hangi teknikleri kullanıyor ,gelin beraber sorular üzerinden işini bilen tüccarın yöntemlerini anlamaya çalışalım.

  • Bir ithalatçı ,bir alıcı ya da bir müşteri sizden neden mal veya hizmet alsın?
  • Hangi tip müşteriler sizin için öncelikli ?
  • Müşteriler sizi hangi mecralarda bulacak ve ne zaman ya da hangi dönemlerde sizden talepte bulunacak ?

Bu soruları çoğaltmak elbette mümkün…

Günlük hayatta işini bilen tüccar bu sorulara çok özlü sözlerle cevap verir. Ben ”herkese mal satmaya çalışmam.” . Bu özlü sözü dış ticarete uyarlarsak,” tüm dünyaya mal satmakla enerjimi ,kaynaklarımı ve bütçemi tüketmem” anlamı çıkmaktadır. İşini bilen tüccar mal sattığı müşterilerini tasnif eder.Elma ile armudu aynı sepete koymaz. İşini bilen tüccar müşterisine ürünlerini ve hizmetlerini ne zaman ve nerede sunacağını çok iyi bilir.

Günümüz iletişim ve bilgi çağı. İnternet bize muazzam bir bilgi sunmaktadır. İşini bilen tüccarımız da interneti ve online kaynakları kullanıyor diye düşünüyorsunuzdur. Evet ,işini bilen tüccarımız geleneksel yöntemlerin yanında dijital dünyanın bize sunduğu nimetleri sonuna kadar kullanmaktadır.

AYAK BASMADIĞIN YER SENİN DEĞİLDİR

Askeri alanda kullanılan ''ayak basmadığın yer senin değildir'' cümlesi işini bilen tüccarın ticari düsturudur. İhracat müşterisini sadece online kaynaklardan bulmanız sizin o müşteriyi ve bulunduğu çevreyi gerçek anlamda anladığınız anlamına gelmez. Büyüklerimizin,''aslan yattığı yerden belli olur'' veciz sözü kulaklarımı çınlatıyor. Müşterilerin olduğu yere adım atın .Yüz yüze müşterinizle iletişime geçin. Hz.Hamza'nın , ''gözümün gördüğü hiç bir şeyden korkman''  sözü müşteri karşısında bizi her türkü endişe ,korku ve kuruntulardan kurtaracaktır. Endişelenmesi gereken müşterinizdir. Siz, müşterinizin yaşadığı toprağa ayak bastınız. Kendinizi klavye kahramanlığından kurtarıp nesnel gerçekliğe ulaşmış olarak hissedeceksiniz.Bunu sizden çok müşterinizde hissedecektir.

Özellikle, firmaların ihracat pazarlama bölümlerinde çalışan uzmanlara ve üniversitelerin dış ticaret bölümlerinden yeni mezun arkadaşlara yönelik olarak dış ticarette müşteri bulmanın zor olmadığını işini bilen tüccar karakteri üzerinden anlatmaya gayret ettim.

Bir nebze de olsa ufuk açabildiysek ne mutlu bize…

Yorum bırakın